Εκδήλωση με θέμα τον βίο του Αρχ.Λουκά

Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Κλείθρον», πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκδήλωση με θέμα τον βίο του Αγίου Λουκά, του Ιατρού.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους Ιερείς και το πλήθος των πιστών, παρευρέθησαν ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Βολοδύμυρ Σκουρώφ και ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης.

Πριν την έναρξη της εκδηλώσεως, έγινε η επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλο. Τα Ιερά Λείψανα μετεφέρθησαν από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο. Κατά την είσοδό τους στον Ιερό Ναό, έγινε ειδική δέηση και κατόπιν τα Λείψανα τέθηκαν σε ειδικό προσκυνητάρι προς προσκύνηση.

Την εισαγωγική ομιλία και παρουσίαση της εκδηλώσεως είχε ο Πρωτοσύγκελος και Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος συνέδεσε τη δράση των Πολιούχων της Γλυφάδας με τη δράση του Αγίου Λουκά και τόνισε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Αγίου στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια, ο Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ, απέδωσε με ωραίο τρόπο, ύμνους από την Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Λουκά, τονισμένους από παλαιούς και νεώτερους μελουργούς, καταδεικνύοντας την συνέχεια από την παλαιά στην σύγχρονη ψαλτική τέχνη. Η μνήμη του Αγίου Λουκά τιμάται στις 11 Ιουνίου.

Ακολούθησε η ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σαγματά π. Νεκταρίου, με σχετική προβολή διαφανειών και βίντεο, για τον αγιασμένο βίο του Αγίου Λουκά.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Παύλος, συγκινημένος τόσο από την εκδήλωση, όσο και από την παρουσία του Αγίου στη ζωή του, αναφέρθηκε στο προσκύνημα που αξιώθηκε να κάνει στην Κριμαία το 2007. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θαυματουργική επέμβαση του Αγίου κατά το δικό του χειρουργείο το 2007, για την ευλογία να του δοθεί Ιερό Λείψανο, από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας κ. Λάζαρο και για την ύπαρξη Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου στο Πανόραμα της Βούλας, με αυτόν τον πνευματικό θησαυρό.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με ευχαριστίες σε όλους που συνέβαλαν για την εκδήλωση, τον κ. Πρέσβη της Ουκρανίας και τον π. Νεκτάριο και ευχήθηκε όλοι να έχουμε τη χάρη του Αγίου στη ζωή μας.