Ι.Μ. Βατοπαιδίου πνευματική και κοινωνική προσφορά 25 χρόνια

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Παρουσία εκατοντάδων φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαϊου 2013 ο Αφιερωματικός Τόμος για τα 25 έτη προσφοράς της Μονής στην Ορθοδοξία και την Πατρίδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Επίσης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές.

Την εκδήλωση άνοιξε η Βυζαντινή χορωδία “Τρόπος” ενώ αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Κωνσταντίνος Λούλης, αναφέρθηκε στην παρούσα έκδοση για την 25ετή προσφορά της Μονής.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλύγου Φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η προσωπική μου σχέση με την Ι.Μ. Βατοπαιδίου άρχισε στις 25 Αυγούστου 1987 εντελώς τυχαία, έχοντας άλλο προορισμό βρέθηκα σε αυτή μετά από βλάβη ενός σκάφους. Τότε είχα μείνει έκπληκτος από το μέγεθος του συγκροτήματος, και κυριολεκτικά θαμπωμένος από το μεγαλείο της Μονής.”

“Από την άλλη πλευρά η παρακμή ήταν εμφανής, η εικόνα της εγκατάλειψης σκίαζε τα πάντα. Ήταν η περίοδος που η συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ από τη Νέα Σκήτη είχε έλθει να επανδρώσει την Μονή. Η προσωπικότητα του γέροντα με εντυπωσίασε!”, πρόσθεσε ο κ. Λούλης.

“Ευχόμαστε η Ιερά Μονή να συνεχίσει σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες, που περνά η Πατρίδα μας αλλά και γενικά η ανθρωπότητα, το πολυποίκιλο πνευματικό και κοινωνικό έργο της, όπως επιτάσσει η υπερχιλιόχρονη ιστορία της, επ΄αγαθώ της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας μας”, προσθέτει κλείνοντας ο κ. Λούλης.

Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ειδικού ντοκιμαντέρ με την ιστορία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, το οποίο πραγματικά καθήλωσε τους παρισταμένους.

Επίσης στην εκδήλωση μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου, ο οποίος με πολύ ωραία λόγια αναφέρθηκε στο τιτάνιο έργο της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και στην μεγάλη προσωπικότητα του Γέροντος Εφραίμ…

Τέλος χαιρετισμό απευθύνε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ευχαριστώντας όλους όσους παρέστησαν στην σημερινή εκδήλωση, αλλά και σε όσους συνέβαλαν για την παρούσα έκδοση.