ΕΝ ΧΩΡΑ ΖΩΝΤΩΝ

Ύμνοι από την Ακολουθία των Κεκοιμημένων
Βιβλίο με 2 cd | Εκδόσεις Κλείθρον
Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Εν Πλω, τηλ. 211 11 98 900 (-1)
Παραγγελίες: info@kleithron.gr

Η ακολουθία των κεκοιμημένων αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό στη λατρευτική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ οι περισσότεροι έχουμε παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη ακολουθία, εν τούτοις, είτε λόγω της συναισθηματικής φόρτισης των στιγμών, είτε λόγω του τρόπου με τον οποίο τελείται η συγκεκριμένη ακολουθία στις μέρες μας, έχουμε μείνει μακριά από το κάλλος της, αλλά και το μεστό σε θεολογία και νόημα περιεχόμενό της.

Τα κείμενα του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, μελοποιημένα μέσα από την ψαλτική μας παράδοση, διερμηνεύουν την αληθινή θεώρηση του κόσμου και της ζωής σε μια στιγμή ιερή: την ώρα που αποχαιρετούμε τους αγαπημένους μας στην πορεία τους από το θάνατο προς τη ζωή.

Οι Εκδόσεις Κλείθρον κυκλοφόρησαν την ακολουθία των κεκοιμημένων σε ένα καλαίσθητο βιβλίο με 2 cd και τον τίτλο «Εν χώρα ζώντων», με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βάση και αφετηρία σπουδής της ακολουθίας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του πνευματικού χαρακτήρα της.

Την ακολουθία των κεκοιμημένων σχολιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση. Ψάλλει ο περίφημος βυζαντινός χορός Τρόπος, που διευθύνει ο πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Συμμετέχει ο Ιωάννης Χασανίδης.

Η έκδοση περιλαμβάνει δύο ανέκδοτα στιχηρά μαθήματα, θησαυρούς της ψαλτικής τέχνης, της εποχής των βυζαντινών μαϊστόρων και πρωτοψαλτών του 14ου αι., πηγή άσκησης και μελέτης για τους διακόνους της ψαλτικής. Το «Ὄντως φοβερώτατον» του Ιωάννη Κουκουζέλη, μας αποκαλύπτει τη θαυμαστή ύφανση των θέσεων και τα μουσικά γνωρίσματα του ήχου Άγια της Παπαδικής, ενώ το «Ἀλλὰ πενθῶν», του Ξένου Κορώνη, σε ήχο Πλάγιο του Πρώτου, είναι έργο μουσικής δραστηριότητας, ελεύθερης τέχνης και μελισματικού ύφους της βυζαντινής υμνολογίας.

«…Στις μέρες μας, πολύ συχνά, όλο αυτό το πολύτιμο «τζοβαϊρικό» της Λογικής Λατρείας, το αλλοιώνουμε και το αμαυρώνουμε ελαφρά τη καρδία, ευτελίζοντας ακόμα και την φροντίδα, την κηδεία των αγαπημένων μας. Όμως ο θάνατος και η μνήμη του ίσως είναι ο μόνος τρόπος για μια ζωή αληθινή αφού μας καθιστά ικανούς να δούμε την ομορφιά, να ακούσουμε την αλήθεια να ζήσουμε την αγάπη σ’ αυτόν τον κόσμο, στο σήμερα, στο τώρα. Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος μας θυμίζει πως «παραδινόμαστε στην εκκλησία όπως ο νεκρός για να τον πλύνουν» και ο σεβασμός σ’ αυτή την παράδοση είναι η μεγάλη πρόκληση της μεταμόρφωσης του θανάτου ως γέννηση στην αιώνια ζωή…», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο αγιογράφος Δημήτρης Χατζηαποστόλου, έργα του οποίου κοσμούν την έκδοση.

Η εκτύπωση του βιβλίου έγινε στις Γραφικές Τέχνες «Λυχνία ΑΕ»

161479_Exofilo_En xora zonton_v5.indd(σελίδες 156, σχήμα 14,5 Χ 21,5, τιμή βιβλίου με 2 cd 20,00 €).
Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Εν Πλω, τηλ. 211 11 98 900 (-1)
Παραγγελίες: info@kleithron.gr