Ευχαριστούμε Λυκούργε Αγγελόπουλε

Ημερίδα του Α.Π.Θ. προς τιμήν του μεγάλου μαΐστορος », 24 Απριλίου 2013

www.pemptousia.gr Πολιτισμός / Εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Ημερίδας προς τιμήν του διαπρεπούς χοράρχου Λυκούργου Αγγελόπουλου. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας, που είχε τίτλο «Η συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στις Βυζαντινές Μουσικές Σπουδές και στη Μουσικολογία γενικότερα» είχε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

DSC01210

Ο κ. Λυκούργος Αγγελόπουλος εν μέσω των δύο ομοτέχνων του κ.Χασανίδη Ιωάννη και π. Σπυρίδωνα Αγιορείτη

Το πρόγραμμα της ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ευανθία Νίκα-Σαμψών, η οποία παρουσίασε τον τιμώμενο και εξήρε το έργο του.

Κατά την πρώτη συνεδρία το λόγο έλαβαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των βυζαντινών μουσικολογικών και μουσικών αντικειμένων. Η κ. Αλεξάνδρου Μαρία μίλησε για το πολυσχιδές μελουργικό και επιστημονικό έργο του κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου, ενώ ο κ. Μανουήλ Γιαννόπουλος στην από στήθους ομιλία του επεσήμανε τη «μουσική ανεξιθρησκεία» που εισήγαγε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του ο κ. Αγγελόπουλος, καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε και τις σημαντικές μουσικές καταγραφές που έκανε από αγιορείτες ψάλτες. Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο π. Νεκτάριος Πάρης ο οποίος μίλησε για την χειρονομική ικανότητα του κ. Αγγελόπουλου και τους μουσικολογικούς δρόμους που άνοιξε.

 

DSC01196

 

Ο κ.Αγγελόπουλος με την επίκουρη καθ. κ. Αλεξάνδρου Μαρία και τα μέλη της Ομάδος Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του Τ.Μ.Σ.

 

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις στράφηκαν κατόπιν στο πολύπτυχο καλλιτεχνικό και επιστημονικό έργο  του κ. Αγγελόπουλου, έτσι όπως φάνηκε  από τις εμφανίσεις της ΕλΒυΧ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εντύπωση προκάλεσε η διαδικτυακή απευθείας σύνδεση με το Ιάσιο και τη χορωδία «Βυζάντιο», η οποία απέδωσε από κοινού με το Λυκούργο Αγγελόπουλο (από παλαιά λήψη) το κοινωνικό σε πλ. α΄,του μαΐστορος αγ. Ιωάννη Κουκουζέλη.

Το επιστημονικό μέρος έκλεισε με τη θεματική που εξέτασε τη συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής στη σύγχρονη Δύση. Κατ’ αυτήν ο Μουσικολόγος κ. Μάρκος Δραγούμης ανέφερε:«Τα βυζαντινά μέλη στα χέρια του Λυκούργου και στο στόμα  των χορωδών του  αποκτούν μια πλαστικότητα, ένα λεπτό και ευαίσθητο ήχο, που αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο όλη τους την ομορφιά και όλο τους το μεγαλείο».

3

Η κ. Ευανθία Νίκα-Σαμψών και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας

 

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε τιμητική τελετή και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τον τιμώμενο προσφώνησε η Αντιπρύτανις του Α.Π.Θ. κ. Κουίδου – Ανδρέου Σοφία και την τιμητική πλακέτα παρέδωσε η πρόεδρος κ. Ευανθία Νίκα-Σαμψών. Ακολούθησε αντιφώνηση από το Λυκούργο Αγγελόπουλο, στην οποία παρουσίασε το απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας του στην οργάνωση και συγκρότηση χορού. Αυθόρμητη και εμβόλιμη στο πρόγραμμα ήταν η παρέμβαση του π. Σπυρίδωνα Αγιορείτη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, γιατί όπως ανέφερε: «αφήρεσε την ταφόπλακα και ανέσυρε από την τύμβο το παλαιό ρεπερτόριο».

DSC01193

Μουσικό Πολύτροπο

Τα μουσικά σχήματα και οι βυζαντινές χορωδίες που ακολούθησαν είχαν μια λαμπρή παρουσία. Άριστες εντυπώσεις άφησε η ομάδα παλαιογραφίας με την παρουσίαση: «Στιγμιότυπα από τη ζωή ενός καλλιτέχνη Ο Άρχων Πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος και η βυζαντινή μουσική». Οι βυζαντινές χορωδίες παρουσίασαν καταγραφές και συνθέσεις του κ. Αγγελόπουλου. Ο Βυζαντινός χορός «Φιλαθωνίται», πέρα των όσων άλλων, απέδωσε και το «Θεοτόκε Παρθένε«, μέλος του Μανουήλ Γούτα, Πρωτοψάλτου Θεσσαλονίκης, σε ήχο Α΄, μέλος που μελέτησε και παρουσίασε ο κ. Αγγελόπουλος. Ο Βυζαντινός Χορός «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί» υπό την χοραρχία του κ. Ιωάννη Λιάκου, παρουσίασε μέλη από την ακολουθία του περιβάλλοντος σε ποίηση Γερασίμου Μικραγιαννανίτου και μελοποίηση Λυκούργου Αγγελόπουλου. Η παράσταση έκλεισε με το Μουσικό Πολύτροπο και τα παραδοσιακά  ηχοχρώματα, με τα οποία γέμισε την αίθουσα.

Η τιμή και η αναγνώριση στην πολυετή προσφορά του κ. Αγγελόπουλου δείχνει ακριβώς τα υγιή εκείνα αντανακλαστικά που χαρακτηρίζουν τους νεότερους μουσικούς και ψάλτες. Ο Σίμων Καράς και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος δεν ήταν επιστήμονες και το έργο τους δεν ήταν ο ακραιφνής επιστημονικός λόγος ή η ανεύρεση μεθοδολογικών εργαλείων. Υπήρξαν σκαπανείς και πρωτεργάτες σε έναν αγώνα μελέτης και διάσωσης ενός μακραίωνου μουσικού πολιτισμού που ο εξευρωπαισμός είχε παραγκωνίσει. Ευχόμαστε υγεία και δύναμη στον κ. Αγγελόπουλο για τη συνέχιση και πλήρωση του έργου του.

Βασίλειος Χάδος