ΜΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

πΣεραφείμ Φαράσογλου

«Ὃτι χίλια ἔτη ἐν ὀφθαλμοῖς σου, Κύριε, ὡς ἡμέρα ἢ ἐχθές» (Ψαλμ. Πθ’ (89) 4).

Ως «ατμίδα καπνού» πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυση (2005) του «Κέντρου Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» και του Βυζαντινού χορού «Τρόπος» με διευθυντή και δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη.

Μια δεκαπενταετία γόνιμη και αποδοτική με πολλές Συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος να εκτελούν μαθήματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελετών. Μια παρουσίαση αιώνων κλασικής εκκλησιαστικής μουσικής. Παράλληλα καλαίσθητες εκδόσεις CD και DVD απαθανατίζουν όλο το έργο της χορωδίας «Τρόπος».

Άποψή μου είναι ότι, η Βυζαντινή Μουσική είναι φωνητική και χορωδιακή. Στα ιερά Ευχολόγια διαβάζουμε : «εκφώνηση ο ιερεύς…απαντά ο χορός».

Είθε, τα αναλόγια να είναι πλαισιωμένα με πολλούς βοηθούς, δομεστίχους, τρεις, τέσσερις, πέντε, δέκα, με κανοναρχάκια, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμψάλλουν χορωδιακά με ορισμένες μονωδίες, όπως ήταν στα παιδικά μου χρόνια στην Πόλη. Τότε, το άκουσμα θα ήταν ουράνιο, υπερουράνιο.

Συγχαρητήρια θερμά στον ιδρυτή του «Κέντρου Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» μουσικολογιώτατο κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τον έπαινο μαζί με τους συνεργάτες του.

Ν. Πεντέλη  25/12/2020